En resa till Medina del 1

En resa till Medina del 1

Detta är en artikel som tar oss till gravgården al Baqqe^ i Medina, i Saudiarabien.  En resa till den stad där den bästa av alla skapelser finns begraven, profeten MuHammad, må Allaah upphöja hans rang.

Här kan ni ta del av videon med sheikh Ibrahim ash-Shaafi^y som guidar oss genom al-Baqqe^.

Al Baqee^

I al Baqee^ gravgård finns det många av profetens släkt och följeslagare begravna. Därav är denna plats mycket viktig för muslimerna. Här ligger profetens dotter Fatima begraven och hans fruar (utom Khadija som begravdes i Mecka). Även hans kusin al Abbas ibn ^Abdul Mutallib, Zaynol ^Abideen, imam MuHammad al Bakir, imam Ja^far as-Sadiq och Hasan bin ^Aliy. Imam Hasan dog under månaden Rabi^ul-‘Awwal, hijra året 49 eller 51, vid en ålder av 47. Han begravdes i al-Baqi^s gravgård.

Baqi gravgård

Profetens döttrars grav

På bilden nedan ser ni graven som tillhör profetens döttrar Zaynab, Rokaya och um Kulthum.

Profetens döttrar

^Othman ibn ^Affans grav

Nedan ser vi vår mästares, ^Othman ibn Affans, grav. Han var den tredje kalifen efter profeten MuHammads död. Och en av de 10 personer som tillsammans i ett sammanträde utlovades Paradiset.

Hur dog ^Othman? Några män som hade onda avsikter mot ^Othman tog sig in i hans hem efter att ha omringat det. En av dem slog honom med ett svärd medan han reciterade Koranen och fastade. Hans fru Na’ilah slängde sig själv framför honom och hennes fingrar skars av. Hon var den enda personen med honom i huset vid den tiden då han dog som martyr. Det var på fredagen den 18:e Dhul-Hijjah år 35 efter hijra. Han begravdes i gravgården Baqi^ i Medina natten till lördagen mellan solnedgångsbönen och kvällsbönen. Värt att tillägga var att az-Zubayr utförde begravningsbönen för honom. Men för att hitta hans grav har man profetens moské bakom sig. Sen fortsätter man rakt fram till slutet av den gamla delen av gravgården.

Othmans grav

Graven som tillhör Imam Malik ibn Anas

På bilden nedan visas graven för den store lärde Imam Malik ibn Anas. Han ligger begravd bredvid Nafi^ Mawla ibn ^Umar. Imam Malik har vad som kallas “Den gyllene kedjan” av berättande. Detta då han berättar från Nafi^. Och Nafi^ berättar från ibn ^Umar, som i sin tur berättar direkt från profeten MuHammad. Al-Bukhariyy sa angående Den gyllene kedjan att det är den mest sunda av berättelsekedjorna.

Malik ibn Anas grav

Halima as- Sa^diyas grav i Medina

På bild ser ni graven som tillhör Halima as-Sa^diya i Medina. Det var kvinnan som ammade profeten, må Allaah upphöja hans rang, som liten.

Halima tog hand om honom i fyra år och hon bodde flera mil långt bort från Mecka.

Hon sa att profeten växte på en dag såsom det tar för ett barn att växa på en vecka. Och att han växte på en vecka såsom det tar för barn att växa på en måna. och att ha vxäte på en månad såsom barn växer på ett år.

Halima bevittnade många saker under den tiden, hennes svaga djur fick energi och hennes honkameler började att producera mjölk. Hon brukade ta fåren för att beta och de kom tillbaka mätta. De gav även mer mjölk än andra familjers djur. Så familjerna började att låta sina djur beta på samma ställe men deras djur blev inte mätta. Det som hände i Halimas hem var på grund av den välsignelse som profeten förde med sig till hennes hem.

När han var 4-5 år gammal steg ängeln Gabriel ner och öppnade hans bröst och tvättade hans hjärta. Detta var ett tecken att han är skyddad från djävulen. Halimas söner såg denna händelse och sprang till sin mamma. De berättade att två *män öppnade profetens bröst och tog ut något ifrån det och tvättade det. Då gick Halima dit och såg att profeten såg blek ut. De blev oroliga och bestämde sig för att lämna tillbaka honom till sin mamma.

Halimas grav

*Änglarna är vare sig män eller kvinnor. Men när de ska visa sig kan de ta en mans skeppnad men utan könsorgan.

Fatima bintu Assads grav

I slutet av al Baqqe^ ligger Abi Sa^eed al Khudri och Sa^ed ibn Mo^adh. Han var den som tronen skakade för när han dog, detta av glädje att han dött i ett så bra religiöst tillsånd. Här finns även imam ^Aliys mammas grav. Hon heter Fatima bintu Asad.

Fatima bintu Assad