Ghusl

Ghusl

Ghusl - det obligatoriska reningsbadet

  Att känna till reglerna kring reningen vad gäller tvagning, reningsbad och hur man tar bort najasa (smuts) och att implementera dessa regler är bland det viktigaste frågor som berör religionen. Och detta på grund av att reningen är ett villkor för bönen, och om inte detta villkor är utförda på ett korrekt sätt så blir bönen inte giltig. Bönen i sig är en stor viktig handling i religionen som Allah har beordrat oss att uträtta. Tahara är nyckeln till bönen, den som försummar dess regler har försummat bönen.

 

Vad är ghusl och när behöver man göra det?

Ghusl är ett obligatoriskt reningsbad som muslimen måste utföra om han/ hon hamnat i det stora orena tillståndet (hadath al akbar). Rening från det stora orena tillståndet är ett villkor för bönen. Om inte muslimen har tillgång till vatten eller om han skadas av att använda vatten så utför han den torra reningen, tayyamom. Längre ner i artikeln kan ni läsa mer om vilka steg (integraler) som måste utföras för en giltig ghusl.

 

Vad gör att man hamnar i det stora orena tillståndet och som kräver ghusl?

Följande fem situationer gör att man hamnar i det stora orena tillståndet och som därav kräver ghusl:
- spermieutlösning
- samlag: även om det inte har lett till utlösning och även om endast toppen av penisen har penetrerat vagina/ anus (analsex är förbjudet inom Islam) måste de inblandade utföra reningsbadet. 
- efter att mensen slutat: minsta mens är 24 h och max antal dagar är 15 (hos imam Shafi^iy). Det normala är att kvinnan menstruerar i 6-7 dagar. 
- efter att nifas avslutats: nifas är efterblödningar som kommer efter en förlossning. Minsta varaktigheten för nifas är en stund (att kvinnan endast ser blod om så en kort stund) och max antal dagar för nifaas är 60 dagar (hos imam Shafi^iy), de flesta kvinnor får efterblödningar i cirka 40 dagar.  Oavsett om kvinnan sett efterblödningar en kort stund efter förlossning eller i 60 dagar så måste hon lyfta det stora orena tillståndet genom att utföra det obligatoriska reningsbadet. Om en kvinna ser blod mer än 60 dagar räknas detta ej till nifas. När det har gått 60 dagar utför hon det obligatoriska reningsbadet, och blodet hon ser därefter tvättar hon enbart bort såsom hon tvättar sig efter att hon har urinerat. Sedan tvagar hon sig och ber som vanligt. 
- barnafödsel.

 

Hur ska man utföra ghusl?

Efter till exempelvis avslutad mens och samlag måste den ansvariga muslimen utföra ghusl för att lyfta det stora orena tillståndet. Reningsbadet består av två obligatoriska steg, integraler. Och dessa är:

  • Man ska ha intentionen att lyfta det stora orena tillståndet (eller en liknande intention) samtidigt som man tvättar den första delen av huvudet. 
  • att tvätta hela kroppen med vatten inkluderande huden och håret även om håret är tjockt.

Dess förklaring är att det finns två integraler som måste utföras i reningsbadet.Och detta är hos imam shafi^iy.  Den första är intentionen- man har intentionen att lyfta det stora orena tillståndet, eller bara lyfta det orena tillståndet, han behöver ej nämna att han lyfter det stora orena tillståndet, det är tillräckligt att han har intentionen i hjärtat att han lyfter det orena tillståndet, eller att han gör en handling som möjliggör för honom att be, eller att gör en handling som möjliggör för honom att cirkulera runt ka^ba, men han kan inte enbart ha intentionen att tvätta sig (utan att han tänker att han ska tvätta sig för att lyfta det orena tillståndet). Detta då det finns olika typer av rening, och intentionen måste göras samtidigt som han börjar tvätta första delen av sin kropp. Så om han tvättar sitt huvud innan han gör intentionen så måste han tvätta sitt huvud igen. Den andra integralen är att tvätta kroppens yttre del med vatten, både hår (inget flätat hår) och hud, detta då det inte är obligatoriskt att tvätta insidan av ögat. Men av det som syns av örat, det kallas av ytterörat, måste man däremot tvätta. Det är alltså hela öronmusslan som också ska tvättas. Om en person är kraftig så måste han se till att vattnet når alla veck och kroppslager. Har man nagellack ska detta tas bort innan det obligatoriska reningsbadet. 

Ställa frågor angående reningen?

Det finns många detaljer kring den obligatoriska reningen.