Profetens hijra

Profetens hijra vad är det? Profeten Muhammads migration från Mecka till Medina är känd under namnet Hijra. Profetens hijra handlade inte om att rymma ifrån att bli mördad, inte heller handlade det om rädslan eller om att dra sig tillbaka från att beordra det som var rätt och förbjuda det som var fel. Hijra utfördes på order av Allah. Under Hajj säsongen , när människorna samlades, brukade profeten kalla människorna till Islam och han brukade säga till dem i betydelse; “säg att det finns ingen Gud utom Allah och med detta kommer ni erhålla framgång”.

 

“säg att det finns ingen Gud utom Allah och med detta kommer ni erhålla framgång”.

 

Begrunda orden av vår mästare Muhammad och föreställ er sedan när folk kom till profetens farbror Abu Talib och frågade: “vad vill din brors son få ut av kallelsen till Islam? Om han vill ha status kan vi ge honom det och vi ska inte göra någonting utan att konsultera honom först. Om han är ute efter pengar, kan vi samla pengar till honom så att han blir den rikaste av oss alla. Om han vill vara vår ledare kan vi ge honom positionen av att bli vår kung“. Men profeten sa till sin farbror att. “Om de så skulle placera solen i min högra hand och månen i min vänstra hand, skulle jag aldrig lämna denna kallelse till Islam”. Det finns inte en endaste profet som lämnade kallelsen till Islam, inte heller var det någon profet som utelämnade kallelsen till Islam på grund av svårigheter som kom att drabba dem. Icke muslimerna beslutade då att mörda profeten. De uppmuntrade en man från varje stam att slå profeten med sina svärd samtidigt så att mordet skulle framstå vara utfört av flera stammar för att på så sätt förhindra profetens familj från att hämnas mordet. Ängeln Jibril, Gabriel, kom till profeten, må Allah höja hans rang, och talade om för honom om den onda planen som de smed för honom. Ängeln Jibril sa till profeten att inte sova på den plats som han brukade sova på.
Profeten kallade sedan på sin kusin, ^Aliyy Ibn Abi Talib, och gav honom instruktioner att sova i samma säng som profeten brukade sova i och att täcka sig med samma gröna täcke som profeten täckte sig med. ^Aliyy utförde detta. En grupp av unga icke muslimer omringade profetens hus. På sin väg ut, plockade profeten upp en handfull med sand och spred det på deras huvuden samtidigt som han reciterade verserna 1- 9 från Surat Yasin. De såg då inte profeten när han passerade förbi dem. När de sedan tog sig in i profetens rum såg de att ^Aliyy Ibn Abi Talib låg i sängen och inte profeten.

 

Profetens hijra

Några händelser under immigrationen

Under profetens hijra var Abu Bakr ledsen för profetens skull och han var orolig att någon skulle skada honom. 

‎{…إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا…}[سورة التوبة آية ٤٠]

Vers 40 av Surat At-Tawbah betyder: “Och han (profeten) brukade säga till sin följeslagare att inte bli ledsen, för att de hade stöd av Allah.”

Följeslagaren som menas i denna vers är Abu Bakr as–Siddiq. Denna vers betyder inte att Allah rent fysiskt befann sig med dem i grottan, för att enligt Islam existerar Allah utan en plats och Han är ingen kropp som skapelserna som är behov av platsen. Denna vers betyder snarare att Allah stöttar dem och ger dem seger över deras fiender.

Allah den Allsmäktige räddade profeten med den svagaste spindelns trådnät. En spindel spann sitt nät runt entrén till den grotta där profeten befann sig. Nära två duvor som hade lagt ägg, och med Allahs vilja såg inte icke muslimerna profeten. De troende väntade tålmodigt i Medinah för ankomsten av vår älskade profet Muhammad. Vissa begav sig till utkanterna av Medinah för att vänta in honom, andra klättrade på träd för att kolla om de kunde se honom komma på distans.

På middagen, en väldigt varm dag, väntade al- Ansar (muslimerna av Medinah) som vanligt på att profeten skulle komma. De var samlade i flera grupper i utkanterna av staden. De hörde en av dem ropa: “den som Ni har inväntat har kommit”. Entusiastiskt, rusade flera hundra av al- Ansar för att välkomna profeten och hälsa på deras mästare. De mottog honom med glädje medan de sjöng för honom.

Av profetens hijra finns mycket att lära som har med tålamod och visdom att göra.

Må Allah ge oss ett välsignat och rogivande hijra år. Amin.

Historien om Asma´

Asma’, Abu Bakrs dotter, omfamnade Islam tidigt under kallelsen till Islam. Asma’ växte upp i ett högt aktat hem. Hon föregick ett gott exempel för kvinnor.

Aisha’, profetens fru, är Asma’s syster. Därav, hade hon mycket kunskap. Hon lärde sig profetens goda moral och följde i sin fars fotspår vad gäller att utföra goda gärningar för Allahs skull.

Bland de stora handlingarna som Asma’ utförde skedde under profetens immigration. När profeten immigrerade från Mecka till Madinah slog Abu Bakr följe med honom. De enda som visste om immigrationen var deras närmaste släktingar och profetens kusin, ^Aliyy ibn Abi Talib.

Profeten och Abu Bakr begav sig inte direkt till Medinah. Istället spenderade de 3 dagar i Thawr grottan.

Aisha och Asma’, förberedde mat till profeten och till sin far. De la maten i en läder behållare som kallas för jarab (جراب). Efter att ha paketerat in maten, hittade dem inget att stänga behållaren med. Förr i tiden brukade de arabiska kvinnorna att använda ett klädstycke runt om sin midja som kallades för nitaq (نطاق). Så Asma’ slet hennes nitaq mitt itu och använda den ena tygbiten till att stänga vattenbehållaren och den andra tygbiten till att stängs matbehållaren. På grund av denna händelse har ‘Asma fått namnet som “dhaat al-Nitaqayn” ( ذات النطاقين), Damen av de två Nitaq.

Under den här perioden var Asma’ gravid. Hon födde sedan en son vid namnet ^Abdullah, son till az-Zubayr, även han blev en stor följeslagare. Trots att hon var gravid begav hon sig ut på kvällen mot Thawr grottan för att ge profeten och sin far mat och vatten. Hon vandrade igenom en farlig väg, klättrade upp för berg och vandrade genom dalar ända tills hon kom fram till grottan. Hon gav profeten och Abu Bakr mat och vatten och de utförde en bön, en du^a, för henne.

Må Allah belöna henne och vara nöjd med henne?????.

Och Gud vet bäst.